top of page
Skribentens bildWestnyGames

WestnyGames guide till MilSim

Uppdaterat: 24 maj 2023



Efter lite över 7 års erfarenhet av milsim men också sådant som livet i allmänhet gett en, i form av utbildningar och förkärlek till friluftsliv, så har flera frågat mig om just en guide till milimspel.

MILSIM är en förkortning av MILitarySIMulation. Någonstans grundar sig spelen i att så gott det går efterlikna miljön av en verklig konflikt. Vad som är problematiskt med kategorin "milsim-spel" är att det finns så otroligt många tolkningar av vad som är ett milsim. För vissa räcker det med att det utspelar sig under flera dagar, för andra behövs det mycket, mycket mer såsom att varje spelare ska ha korrekt utrustning, att uppdrag och rekvisita är realistiska med mera. Därav finns det subkategorier såsom RealSim och MilEx. Det är viktigt att du förstår detta och läser på om spelet för att dina förväntningar ska kunna efterlevas.

För egen del så hade jag superhöga förväntningar på mitt första Berget-spel. Jag hade tänkt övning á la försvarsmakten och det blev en rejäl besvikelse. Det tog 2 spel av besvikelse innan jag förstod att jag behövde dra ner på förväntningarna och göra "mitt spel" i spelet. Mitt tredje Berget blev avsevärt mycket roligare och jag la fokus på sånt som gav mig milsimkänsla istället för att förlita mig på att arrangören skulle bygga detta åt mig. Är du en sådan som vill ha en så verklighetstrogen upplevelse som möjligt så skulle jag rikta in mig på Realsim & Milex spelen, men räkna då med att verkligheten är sådan att du kommer vara blöt, du kommer vara trött, hungrig och inte strida så mycket. Men det har en rejäl charm i sig!

Det finns så otroligt mycket att täcka i ämnet men vad denna guide ämnar behandla är tips och trix, men framförallt råd kring vilken utrustning som är bäst lämpad och också vad man ska tänka när man köper eller planerar att köpa ny utrustning. Det är en djungel, jag vet…

Så hur ska vi tänka? Först och främst så behöver man förstå att milsimspelen i vårt avlånga land skiljer sig avsevärt. Dels i den miljö dom utspelar sig i, dels vilka krav som ställs på dig som spelare.

Exempelvis så kan du inte förvänta dig samma sak av ett spel som Berget som ett spel anordnat av SSMG. Det betyder inte att det ena spelet är bättre än det andra, dom är bara olika och i slutändan är det du som spelare som avgör vad som är kul och bra för dig.

Det jag vill komma in på är att eftersom spelen är så olika så ställer det också olika krav på din förmåga, men också din utrustnings förmåga att hantera olika situationer. Om vi tar de föregående spelen som ett exempel så kräver SSMG att man bär med sig all utrustning i fält, medans Berget har en bas som man utgår ifrån, det är något som påverkar ditt tänk och din packning oerhört, då i alla fall jag själv absolut inte vill bära med mig mer än 15-20kg vilket gör att jag får göra ett avvägande inför ett spel där jag behöver ha med mig allt ut i spelet. Med det sagt så finns det mycket som fungerar på båda spelen, och ett vanligt uttryck inom airsoftvärlden blir också aktuellt när det kommer till utrustning lämpat för milsim; buy once, cry once.

Så hur ska man tänka? Ja nedan kommer en lista på den utrustning jag lärt mig älska genom åren i en slags prioordning. Men notera, bara för att det funkar för mig, så betyder det inte per automatik att det kommer funka för dig. Vi är olika!


De första i prioordningen är allt sådant som kommer göra ditt spel roligare och mer hanterbart. Det handlar om att få kroppen att må så bra som möjligt och möjliggöra återhämtning. Det blir avsevärt mycket viktigare på ett milsim som utspelar sig under flera dagar och/eller ställer högre fysiska och psykiska krav. Du ska helt enkelt inte må dåligt innan dagen ens har börjat, då blir allt väldigt mycket svårare, väldigt mycket snabbare. Underskatta inte detta!





Prio 1 (och detta gäller även för söndagsspel): Skyddsutrustning.


Se till att ha ett par bra skyddsglasögon. Dels för att du aldrig ska vara orolig för om grejerna håller, dels för att inget spel blir roligt om man inte ser mer än 1 meter framför sig pga. imma. Själv spelar jag med ett par Oakley M-Frame. Ett par ballistiska skyddsglasögon som kommer kunna ta en 22a, en 6mm BB är alltså inga problem. Samtidigt har jag blivit imponerad med tiden över hur bra dom skyddar mot imma- vilket mina tidigare modeller varit sämre på. Dessa går även att få med skärpa, kolla med din optiker!

Till detta kör jag ett par SISU tandskydd. Det positiva med dessa är just dess minimalistiska form och att den gjutbara funktionen gör så att man faktiskt kan prata över radio utan att kräkas eller låta som Kalle Anka. Var inte rädd för att klippa av en bit baktill, det är trots allt bara framtänderna som behöver skyddas av inkommande plast.



Prio 2: Skor/Kängor.


Här skulle jag kunna skriva en bibel… Det finns så otroligt mycket på marknaden men få som vet vad dom köper. Varför är detta redan på plats 2 då? Jo för att utan bra grejer på fötterna så kommer du få ont väldigt snabbt i din viktigaste kroppsdel under ett milsim. Dvs. fötterna. Skavsår kan förstöra ett helt event, och när det väl har börjat så är det en veckas vila innan du kan gå ordentligt igen. Undvik detta!

Det finns tre typer av ”höjd” på skor/kängor, jag kallar dom low, mid och high. Low är det som du vanligtvis har på fötterna, alltså något som sitter under fotknölarna, mid precis över, och high till mitten av smalbenet. Ju högre skon är desto mer stöd ger den ankeln, men samtidigt jobbigare att springa i. Enkelt så kan man säga att ju flackare terräng desto bättre med lägre, och ju mer kuperat, snårigt osv. ju mer stöd behöver du.


Det finns ingen sko som gör allt perfekt, själv har jag 5 par i airsoftgarderoben, alla för olika syften. Söndagsspel så är det ett par Solomon speed assault som åker fram, till mer utmanande milsim med mycket marsch så är det ett par Lundhags forrest II. Helt olika pjucks.

Återigen behöver du kika på hur och vart du ska använda dom.

Jag har redan täckt höjden, men du ska även kika på egenskaperna såsom vattentålighet, vård osv. Ta hand om grejerna så håller dom längre!


Det som jag ser att många glömmer helt är strumpor. Du vill absolut ha ett par strumpor i ull. Varför? Jo dom håller oftast bättre, dom är bättre på att hantera fukt (ja du kommer svettas även om dom är ”vattentäta”), dom är skonsammare mot kroppen, torkar snabbt och håller värme även om det är blött. Dessa strumpor vill du ha närmast huden. Sen är det två par som gäller, dvs. två strumpor per fot. Detta hjälper dig att undvika skavsår och håller bättre passform. Det räcker fint med att ha yllestrumporna närmast huden och sen ett par vanliga "H&M-strumpor" över. Här vill jag dock betona att det viktigaste är att foten kan "andas" och att det inte ligger ett tryck på foten. Då kan det vara bättre att bara använda ett par. Själv så blandar jag lite beroende på väder (läs temperatur) men tycker att FMs stålgrå strumpor gör jobbet bra för en billig peng.

Viktigast är oavsett att byta strumpor innan dom blir blöta- tumregel här är att byta varje masrchpass dvs. 5km á 50 minuter. Bytt hellre en gång för mycket än en gång för lite. Paret du precis bytt ut kan hängas på ryggsäcken eller i bältet så är dom torra igen när dom behövs på nytt.

Är det längre milsim så är ett par skalkängor (utan foder) toppen, likt Lundhags forrest II då det inte finns någon vaddering i skon som kan sugga upp allt fukt du avger när du svettas. Fukt=skavsår incoming.





Prio 3: Vatten/mat


Vatten är bra mycket viktigare än käket, tumregel är att du överlever 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat. Det betyder inte att du kan göra detta utan vätska och krubb utan jag väljer att lyfta fram denna relation just för att visa hur mycket viktigare vatten är för kroppen. Räkna med 3-4L vatten om dagen, är det dessutom varmt eller kallt så blir det mer under hårt arbete. Det finns olika skolor här, vattenflaska eller vätskeblåsa.

Vätskeblåsan rymmer klart mycket mer vatten och är ett bekvämt sätt att förvara sin vätska i en säck på ryggen med dragen slang framtill. Det går dock inte att bortse ifrån den klara nackdelen med att den har potentialen att gå sönder och vips har du stora problem. Vattenflaskan däremot går inte sönder, men tar mer plats och rymmer mindre vatten. Själv så kör jag vätskeblåa + vattenflaska. Fördelen med en 1-liters flaska utöver är att jag lätt kan lägga till vätskeersättning som Resorb i just den + att jag inte är helt utan vatten om olyckan skulle vara framme. Ska du köra vätskeblåsa så köp för allt i världen en ifrån ett erkänt märke!

Spelar du något av de tuffare Milsimen såsom Pandion eller SSMG så finns det inget vatten utplacerat på banan. Jag har själv en vattenrenare ifrån Lifestraw för att inte behöva oroa mig för vattenförgiftning om jag hittar ett vattenhål i djungeln.


Hur gör man med maten då? Ja man kan ju såklart slå upp ett fältkök och koka konserver men det är inte speciellt viktsnålt eller praktiskt. Det enklaste jag funnit är att använda samma måltider som Försvarsmakten utspisar sina soldater med i fält- 24 Hour meals. Viktanpassade, lång hållbarhet och kan både ätas kalla och varma. Vill du ha en moralhöjare med varm mat så kan man köpa till en värmepåse som är otroligt smidig. Stoppa ner matförpackningen i påsen, häll ner en liten gnutta vatten och låt kemikonsten göra sitt under. Efter 3 minuter har du en varm måltid!

Ta hand om ert skräp, vi vill absolut inte hamna i dåligt rykte hos markägare som ger oss möjligheten att utöva vår fantastiska hobby!


Prio 4: Sovmateriel.


En bra sovsäck absolut, men liggunderlaget är lika viktigt, speciellt när det är kallt men också för att ge en bekväm sömn.

Här kör jag Carithias defense 4 sovsäck och det går sällan fel. Välbeprövad genom olika försvarsmakter. Till denna så använder jag en Synmat 7 LW. Toppen liggunderlag/luftmadrass som inte tar speciellt mycket plats eller vikt, men ger lysande avlastning för axlarna om man som jag sover på sidan. Till detta behöver du ett tält (själv kör jag Hilleberg namtj 3 GT, men inte alla vill lägga 15k på ett tält. Det är inte nödvändigt heller även om Biltema tältet kommer läcka mer än en "Aftonbladetkälla". En bra ”puppa” eller sovsäcksöverdrag är toppen, kolla efter Snuggpack eller liknande beprövat märke. Du vill inte köpa något under 1000-lappen, det blir sällan bra och dyrt i längden när du köper nytt för att sovsäcken ändå blev blöt, återigen "Buy once - Cry once".

Kuddar är onödigt, lägg lite kläder i sovsäcksfodralet så är du hemma.



Prio 5: Kläder.


Kläder efter väder, ull är toppen och marinoull är att föredra av samma anledningar som med strumporna. Skaffa ett par bra underkläder, längre modell för att undvika infanterield (skavsår i ljumsken). Syntetmaterial funkar olika bra, med mig är det toppen men många har problem. Ull eller bomull funkar för de flesta

Långisar kan även vara bra oavsett om det är varmt eller inte, självklart inte på kroppen på en gång. Men många skulle bli förvånade över hur snabbt det blir kallt i Norrland under natten, även under högsommaren.


Regnkläder ett måste. Jag kör regnhosor (för jakt eller ridning) toppat med en regnponcho. Rena regnkläder är toppen när man sitter på pass men blir också som ett växthus när man rör sig. Ha något som ventilerar för att undvika att bli blöt inifrån.


Tänk lager på lager. En t-shirt, en varmare tröja, uniform och sen regnkläder. Då kan du lätt ta på mer/ta av beroende på hur varmt det blir. Undvik i möjligaste mån att svettas då kylan biter ifrån rejält på kalla nätter, speciellt om du också är blöt ifrån dagen. Jag har börjat prioritera försvarsmaktens värmerock eller "komarocken" i min packning, det är en fantastisk moralhöjare under nattspel eller när man umgås i base-camp.





Prio 6: Verktyg.


Här kommer mycket och man kan säga massor om allt, men sjukvårdsutrustning, ja. Ta med sånt som lindrar vanliga besvär. Alvedon, ipren, första hjälpen, myggspray. Ja vanlig skit helt enkelt. Hjärttransplantationen får dom göra på sjukhus...


· En kniv är toppen till massor!

· GPS, kompass, multiverktyg. Ja man kan slänga på massor. Ta med det som du använder ofta och är livsnödvändigt. Less is more.


Själv har jag en lättare sjukvårdsväska, en morakniv och en handhållen kompass. Vidare så kör jag även min vardagsklocka som är guld i milsim (garmin fenix 5X) med inbyggd GPS och massa annan lyx.


· Lampa av något slag är vitalt för att dels kunna hitta hem i skogen, prylar i tältet men fungerar även bra i många nattstrider. Pannlampa och vapenlampa är mitt ”go-to”.


· Radio- förstärker spelupplevelse nått otroligt.


· Powerbank till din elektronik, tro det eller ej men det finns inga eluttag i skogen.


Övrigt så finns ett gammalt talesätt i Försvarsmakten som även är värt att tillämpa till din packning- 3 är 2, 2 är 1 och 1 är ingenting. Vad det syftar på är att försäkra dig själv mot olyckor som att något i din utrustning går sönder, tappas bort eller på annat sätt inte kan hjälpa dig med det den ämnar göra. De saker som är viktiga för din upplevelse och som lätt kan tappas bort ska du säkra upp med en extra. Här rekommenderar jag starkt att i alla fall inom laget ta med sig några extrabössor, det är inte första eller sista gången någons bössa ger upp under ett spel och vad är poängen att spela om du inte har något att verka med.


Spel jag gillar


Tuffare:

SSMG: Speciellt Op. Pro YETI


Medel:


Lätt/nybörjare:

Nordic Milsim: Minimilsim


Tips inför:

· Se till att du har gått in dina nya skor.

· Ha koll på hur din utrustning fungerar- batterier bytta osv.

· Klipp naglarna 4-5 dagar innan eventet (så dom hinner växa till sig något om du klipper fel)

· Gå igenom din utrustning noga och pricka av efter en innan färdigställd lista, du vill absolut inte ha glömt någonting.

· Se till att bössan fungerar.

· Läs igenom eventets regler och upplägg flera gånger.

· Packa utrustningen så att den redan är förberedd- saker på rätt plats i västen osv. (ju mer du gör innan hemma i lugn och ro desto smidare och mindre stressfullt kommer du ha det vid in-check- stress gör dig glömsk och det blir lätt att göra fel).

· Vattenpacka sådant som inte gillar fukt (plastpåse över kläder och elektronik exempelvis).

· Packa dina saker i någon slags ordning så att du lätt kan hitta det du behöver när du kommer hem kall och trött under natten.

· Packa den utrustning du ska ha med dig ut i fält med en plan. Saker som du använder ofta eller har behov av att komma upp snabbt ur packningen överst och mindre vitala grejer underst. Regnkläder är exempelvis en sådan sak som du gärna vill få upp snabbt innan du blir dyngsur.


Så vart köper jag min utrustning?


Jag själv gillar verkligen TacticalStore, det handlar främst om att dom har utrustning ifrån kvalitetsmärken och jag vill absolut inte att grejerna ska svika mig när det gäller.

Spana in deras hemsida här: tacticalstore.se

Rabattkoden westnygames ger dig 10% på ditt köp.




Så här nedan kommer min egna packlista som jag lagt in i min telefon med ”bock-funktion” så att jag lätt kan kryssa över när det är packat och sen ta bort och använda till nästa event när det kommer. Feel free att använda själv eller byta ut/uppdatera, vi är som sagt alla olika!



 

Vill ni höra mig prata mer om MilSim så missa inte podden WestnyGames, podden finns där poddar finns!

 

PACKLISTA

SKYDDSUTRUSTNING [ ] Glasögon x2 [ ] Tandskydd x2 VAPEN [ ] Karbin [ ] Magsin Karbin [ ] Rpk (notera, mitt andra vapen) [ ] Magg RPK [ ] Batteri Karbin x3 [ ] Vapenrem [ ] Vapenlampa [ ] Pistol? [ ] Hölster? [ ] Magasin pistol? [ ] Vapenväska [ ] Kulor [ ] Snabbladdare med plastpåse [ ] Gas/co2? [ ] Granater? (se regler) [ ] Rök? (se regler) KLÄDER [ ] Uniform (gorka) [ ] Hängslen (gorka) [ ] Booniehat/keps [ ] Mössa [ ] T-shirt x2 [ ] Underställ [ ] Förstärkningsplagg överdel

[ ] Komarock [ ] Kalsonger x3 [ ] Strumpor x 6 [ ] Handskar x2 (gärna ett par arbets- samt ett par varma vid kalla spel) [ ] Balaclava (skönt att ha på natten) [ ] Regnkläder (poncho/hosor) [ ] Kängor [ ] Bekväma skor (för resa till/ifrån) [ ] Lövdräckt SOVUTRUSTNING [ ] Liggunderlag [ ] Luftmadrass [ ] Sovsäck [ ] Puppa/tält STRIDUTRUSTNING [ ] Väst [ ] Knäskydd [ ] Sittdyna [ ] Camonät/dräkt MAT OCH VÄTSKA [ ] Stor måltid x 6 (24h meals) [ ] Snack & bars (Snickers & nötter är topp, köp i överflöd för att ha med ut i fält!) [ ] Snus [ ] Snabbkaffe [ ] Vattenblåsa [ ] Vattenflaska [ ] Resorb [ ] Druvsocker [ ] Kåsa [ ] Spork RYGGSÄCK + RELATERAT [ ] Ryggsäck stor (Behövs bara till spel som SSMG och Pandion) [ ] Ryggsäck liten (uppdragssäck) [ ] Regnöverdrag till ryggsäck [ ] Camo ryggsäck [ ] Vattentäta packpåsar (ex dykarsäck) VERKTYG [ ] Kniv [ ] Pinsett (stickor bla. suger) [ ] Frivillig: multiverktyg liknande för att laga bössa [ ] Sykit (laga trasiga plagg) SJUKVÅRD/EGENVÅRD [ ] Första förband [ ] Ipren & Alvedon [ ] Skavsårsplåster [ ] Coachtejp (tejpa fötter, finns på ex Stadium) [ ] Myggmedel [ ] Myggnät [ ] Allergitabletter [ ] Tändare (gärna storm) [ ] 1x värmeljus (bra för att göra eld under blöta spel, kolla om OK!) [ ] Nödfilt/spaceblanket [ ] 1x superlim (laga saker samt försluta sår) [ ] 2x långa buntband [ ] Silvertejp (bra till allt) [ ] Eltejp [ ] Våtservetter (fungerar bra som dusch) [ ] Toalettpapper [ ] Babypuder (hålla kroppen torr) [ ] Deo [ ] Tandborste

[ ] Koffeintabletter TEKNIK [ ] Telefon [ ] Powerbank [ ] Laddare [ ] Vattentät klocka [ ] Kompass [ ] 1x plastficka (A4 till karta) [ ] 1x blyertspenna [ ] 1x anteckningsblock (write in the rain) [ ] Radio (gärna 2) [ ] Extra batteri radio [ ] Headset [ ] PTT [ ] Pannlampa [ ] Batterier ÖVRIG UTRUSTNING [ ] Ansiktsfärg [ ] Träffduk

[ ] Röd lampa (för att läsa karta och träffmarkring på natten) [ ] Armbindel RÖD [ ] Gummisnoddar (cirka 10 kraftiga) [ ] 1x kraftig karbinhake [ ] Kikare? (Antagligen onödig)


967 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page