top of page

Vad ska jag välja för hölster?I takt med att utvecklingen av våra karbiner har tagit fart så har även behovet av ett "side arm" ökat. Detta då allt fler spelare väljer en kraftfullare plattform med ett tilldelat säkerhetsavstånd. Men inte lika många är observanta kring vilket som är det mest lämpliga sättet att förvara denna tillgång i sin airsoftutrustning.

Hölster finns i alla möjliga färger och konstruktioner, men precis som mycket annat är det få som gör allt perfekt utan det blir också en avvägning kring vad som är viktigast för dig. Det är detta som är grundläggande för att besvara frågan om vilket hölster man bör skaffa sig. För hölster kan vara direkt avgörande för vem som drar vapnet snabbast, vem som förlorar mest tid i fumlandet och vem som till sist vinner en duel-situation.

I slutändan så handlar det om just draget av pistolen, detta då de allra flesta av oss inte använder pistolen som vårt primära vapensystem, vilket innebär att den kommer sitta fast någonstans vid din kropp. I och med denna sekundera användning så innebär det ju omvänt att du måste släppa det du gör för att dra pistolen. Med detta så innebär det en viss tid för dig där du inte kan verka och samma verkningslösa tid uppkommer när du ska hölstra pistolen igen. Det är denna tid vi vill dra ner på, ju kortare tid det tar för dig att få upp pistolen och få ner den igen desto mer tid finns det för dig att se till så att det är den andra spelaren som behöver gå till respawn medans du kan kriga på!


Olika typer av hölsterplacering

Personligen så tycker jag allt börjar vid hölstrets placering. I airsoftsammanhang så är det egentligen inte mer än 4 placeringar som är värt att tala om, men få undantag (läs dolda hölster). De jag tycker är värt att nämna är helt enkelt low, mid, high och överkropp.


Low (benhölster)

Visst ser det ballt ut, och något som var väldigt populärt för divererse SWAT-Teams under 90talet.Hölstrets placering har dock stora problem för den som bär det. Det börjar egentligen med avståndet till drag-handen. Eftersom att hölstret är placerat väldigt långt ner på benet och de flesta av oss inte är konstruerade med orangutangarmar så kan jag inte nå pistolen direkt ifrån en stående position. Det gör helt enkelt att jag måste anpassa min överkropp mot hölstret och luta mig ner för att greppa vapnet. Det är något som både kostar i bekvämlighet och tid för att få fram ditt verktyg.

Vidare så har dessa hölster en tendens att "skvalpa" en hel del när man springer, samtidigt som det lägger en obalanserad vikt jämtemot det ena benet. Många av dessa hölster kräver att man spänner det likt en tourniquet över låret, och såvida du inte är skjuten med en riktig kula så är blodstopp något du vill undvika.

Fördelen med dessa hölster är att du helt undviker skav mot höften när du sitter ner. Detta är egentligen den enda anledningen jag ser att man skulle vilja använda denna typ av hölster. Alltså, om du är en spelare som tillbringar mestadels av din speltid i ett fordon.High (belt-loop)

Detta är den klassiska versionen av hölsterplacering. Något som helt enkelt fäster i bältet genom att hölstret har öglor för bältet att dras igenom.


Du har inte samma problem med "skvalpande" och hölstret kommer sitta fint på samma plats hela ditt spel. Men det dyker upp nya problem...

Dels så har det en tendens att skava mot höften och njurområdet. Detta beror ju såklart på hur vår kropp är formad, men för dig som kanske är lite större över detta område så kan det bli en plåga.

Vidare så återkommer problemet av dragläge för pistolen, men nu något omvänt. Eftersom att pistolen är relativt högt placerad på kroppen så kommer du inte heller kunna dra helt perfekt utan att anpassa överkroppen (exempelvis att luta sig något i motsatt riktning för att komma åt). I en duel-situation handlar det ofta om hundradelar, och denna extra tid av rörelse kan vara avgörande.

Fördelen kommer i den hölstrets fasta placering men man tappar som sagt i annat.


Mid

Eftersom att vi är otroligt kreativa som människor i att hitta enklare och bekvämare sätt att ta livet av varandra så har man självklart hittat en lösning på ovanstående problembilder. Lösningen heter Mid-Ride.

Genom att placera hölstrets fäste i bältet undviker man "skvalp" men man låter också pistolens position inte ligga lika högt, utan istället precis i rätt höjd för att handen lätt ska kunna greppa om pistolen vid avslappnat läge.


Safariland mid-ride adapter med ett T-rex arms ragnarok kydexhölster

Detta är enligt mig själv det absolut bästa sättet att placera hölstret på, när man tittar på snabbaste drag samtidigt som det inte påverkar komforten allt för mycket. Däremot så kan det uppstå problem med draget om du inte tillför en benrem. Detta kommer sig i att hölstret viker sig mot kroppen då ingenting håller det på plats nedifrån, vilket dels kan göra att du inte får upp pistolen ordentligt eller helt enkelt att draget inte blir rakt upp.


Benrem gör att höstret inte viker sig vid drag

Överkropp

Ett annat alternativ är att fästa hölstret direkt på västen, plattbäraren eller i ett axelremshölster som såklart också finns. Dina ben hålls fria ifrån extra vikt och det finns inte heller så mycket som man kan fastna i. Detta påverkar däremot stort på dragfunktionen av pistolen samtidigt som hölstret tar plats ifrån annat du kanske vill ha i ditt bärsystem. Denna form av hölsterbärande gör sig bäst inom en mekaniserad enhet likt benhölstret men det är inget för den som vill vinna dueller i drag.Hölster säkerhet "Retention levels"

Detta betyder i korthet hur hårt pistolen sitter i hölstret men framförallt i vilket mån någon annan än du själv kan ta pistolen ifrån dig när den sitter i hölstret. Det spelar alltså ingen jättestor roll i vårt användande utan är mer viktigt för de som använder riktiga pistoleros. Inge kul om banditen tar ditt tjänstevapen som polis exempelvis. Det som är värt att notera är att ett högre motstånd i hölstret gör att pistolen inte löper samma risk att förloras i skogen, men generellt ger en längre dragningstid. Level 1 är nog den jag skulle passa mig för något, ja det är mer eller mindre att bara dra pistolen och det lämpar sig väl för sportskyttar/tävlingsskyttar men här finns det faktiskt en risk för att pistolen lämnar dig på spelplanen. Se till att du läser på lite om just det hölstret du funderar över.


De nivåer som finns är:

Level I – Moderate Retention

Level II – Enhanced Retention

Level III – Optimum Retention

Level IV – Exceptional Retention

Level V – Maximum Retention


Material

Materialet på hölstret spelar stor roll på både passform och dragtid. Generellt skulle jag hävda att plastmaterial är det bästa, det ger en styv passform utan att påverka dragningen på pistolen (såklart beroende på utförande). Tyghölster har en tendens att inte ge den passformen man önskar och pistolen kan med det skvalpa något i hölstret, men tyghölster har fördelen att dom oftast är går att justera, mer om detta längre ner.

Läder... Ja jag vet inte ger väl lite karaktär på hölstret men precis som kängor i samma material så behöver det vård. Dom kan lätt formas om av vatten vilket kan ge problem efter en regnig dag och dessutom så kommer alla läderhölster i min kännedom med något form av spänne som gör att du först behöver lossa på detta innan du kan dra pistolen, något längre dragningstid dvs.


Accessoarer

Moderna pistoler kommer också med moderna krav. Vi vill ju uppgradera våra pistoleros med samma saker som vi finner på vara karbiner, dvs. lampa, optik och eventuell laser (även om jag starkt skulle råda att undvika den senare).

När du placerar accessoarer på pistolen så påverkas också passformen då hölstret nu måste ta hänsyn till en annan form. Olika lampor har också olika passformer vilket innebär att du bör ta hänsyn till detta innan du köper ditt hölster. Det är ju tråkigt om du köper ditt hölster för att sedan en vecka senare köpa en lampa och inse att du nu behöver ett helt nytt hölster.

Den vanligaste lampan just nu är en Surefire X300 och det finns gott om goda kopior på den om man inte vill köpa originalet för dryga 3000kr. Detta gör att det också finns gott om hölster med anpassning för en X300.

Sätter du på optik så behöver du kolla att hölstret också är anpassa efter detta, dvs. att det antingen inte täcker den delen av pistolen (går inte så högt upp) eller att det helt enkelt är anpassat i formen för att ta det sikte du vill ha på din pistol.


Noter att hölstret både är anpassat för en vapenlampa och optik

Ljuddämpare är ju en annan sak... När det kommer till en pistol med ljuddämpare så finns det egentligen bara en lösning enligt min mening. Detta är att skaffa sig ett hölster som du klickar i och drar pistolen ifrån sidan. Att dra en pistol ovanifrån med en ljuddämpare är som att be om att få smaka plast innan du har vapnet skjutklart. Vidare så är det framförallt prickskyttar som väljer en pistol med ljuddämpare just för räckvidd (mk23) samt den lilla ljudmarkören vapnet lämnar. Du är det inte heller helt ovanligt att du inte vill röra dig speciellt mycket, för att inte röja din position, samt att du även ligger ner. Sammanfattat, en mardröm för att dra pistol med långt drag. Här vill jag slå ett slag för 3D printade hölster med denna funktion, det är betydligt billigare och mer eller mindre samma sak. Du kan då även få hölstret anpassat för flera vapentyper, ex. mindre kulsprutepistoler som en MP7 eller MP9.

Här kan du beställa 3D printade hölster eller köpa filen direkt ifrån Sverige: Tryck här För kontakt Tryck här


"Jag är inte en fattig lus och har massa pistoler"

Ja du är inte den första att kasta dina pengar i airsoftens mörkaste håla, undangömt för din partner, i ett försök att dämpa ångesten för en minut. Dyr terapi men jag har några lösningar på att göra det billigare.

Att ha flera pistoler av olika modeller är såklart inte speciellt konstigt. Det finns universalhölster, där samma hölster kan anpassa efter olika pistolers storlekar. Billigast är ett tyghölster, men då får vi inte glömma problemet kring material och hur pistolen säkras i hölster (i relation till dragtid). Något som varit populärt under flera år är Warrior Assault systems universalhölster då den har en låshus av plast som greppar tag om pistolen och ger samma typ av drag som många plasthölster. Problem med detta är vapenlampor, det går inte...


Warrior universal holster

Ett annat alternativ är att utnyttja Safarilands QLS system med fästningsplatta. Detta gör att du inte behöver köpa en helt ny fästesanordning för varje hölster utan kan istället utnyttja samma, men att du köper just ett hölster för varje pistol. Ja det är kanske inte det billigaste men det är ett otroligt funktionellt system. I exempelvis bältet så sätter du en hona, på hölstret fästs hanen. Du kan sedan klicka in och ut ditt hölster, vilket då dels kan göra att du enkelt kan ta av dig pistolen när det behövs (exempelvis i en bil), men också byta mellan hölster.


Safariland QLS system

Köptips

Jag själv spelar i ärlighetens namn inte med pistol längre. Detta då jag tycker den ser alldeles för lite användning i förhållande till den plats den tar på min utrustning under långa MILSIM spel. Men under den tiden som jag spelade med pistol så var det safarilands QLS system med aningen ett kydexhölster Level 1 eller ett safariland hölster. Jag spelade främst med en Glockmodell eller en P09. Glock är lätt att hitta överallt när det kommer till hölster, P09 var lite svårare men finns att få tag på i kydexversion på Björntactical . Jag lyckades även genom ett under och en bugg i systemet få tag på ett T-rex arms kydexhölster, men i ärlighetens namn så var det samma sak som ett ifrån Björntactical.

I övrigt så är Safariland världsledande när det kommer till hölster, och av goda anledningar med många olika utföranden. Tacticalstore har ett gott utbud och med rabattkoden WEC21 så får du 10% rabatt på ditt köp. Notera att det finns gott om kopior på safarilandhölster att söka efter.

NOTE

Många airsoftpistoler är inte 1:1 i skola mot originalet. Det betyder att även om din pistol exempelvis säljs som en "Glock" så är den inte alltid i samma mått vilket såklart påverkar passformen i hårda plasthölster. Läs på om din pistol och tillverkare. Ett annat tips är att många plasthölster, typ kydex, lätt kan formas om om du mjukar upp det i ugnen något på typ 100 grader, se för fan till att ha uppsikt över det så att du inte har en plaströra i botten av ugnen när du är tror att det är klart.


417 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page